fredag 27 november 2015

Test: Nearpod

Beskrivning: Integrera olika media och frågeformulär för att skapa genomgångar där eleverna deltar och där deras svar kan lyftas fram och redovisas enskilt eller som grupp.

Hemsida: Nearpod.com

Exempel: Andragradsfunktionen. Observera att under en genomgång styr jag när de går vidare, och kan lyfta upp elevsvar på deras skärmar.

Demonstrationsvideor: 1, 2, 3

Kostnad: Freemium, dvs en hel del gratis, men för att få allt måste man betala. Jag har i princip bara recenserat det som är gratis.

Utvärdering:
- Lärare: Det finns ett flertal möjligheter på nätet för att förhöra och interagera med elever, men en av de saker som lockade mig med Nearpod var möjligheten att lyfta upp enskilda elevlösningar och att de kan rita. Användarmässigt är det inte helt intuitivt för läraren, men det är inget större problem.

Test: GeoGebra

Beskrivning: Ett program för att demonstrera matematiska samband visuellt, under genomgångar eller genom att dela interaktiva versioner på nätet.

Hemsida: Geogebra.com

Exempel: Andragradsfunktioners grafer. Detta är en interaktiv webbversion av en demonstration.

Demonstrationsvideor: 1, 2

Kostnad: Gratis

Utvärdering:
- Lärare: För avsnitten med grafer och geometri är verktyget oersättligt. En nackdel skulle kunna vara att eleverna får svårt att anteckna, men det är inget problem om man ser till att ladda upp sina demonstrationer på GeoGebra tube. Man kan ge dessa webbversioner som läxor att tex göra före eller efter en genomgång.


torsdag 26 november 2015

Test: Kikora

Beskrivning: En svenskspråkig professionell övningsbank med ett mycket stort antal uppgifter av procedurtyp i olika svårighetsgrader med mycket stora möjligheter för individualisering och feedback till läraren.
Hemsida: Kikora.se

Demonstrationsvideor: 1, 2

Kostnad: 4000 kr för minimala beställningen, vilket är 50 licenser.

Utvärdering:
- Lärare: Fördelarna är den mycket stora mängden uppgifter, att det är mycket enkelt att dela ut. Många elever blir mycket mer motiverade när de får arbeta via datorer. Jag kan få statistik på allt de gjort och hur det gått, de får ganska god feedback på sina lösningar. Begränsningarna är att för problemlösning krävs andra uppgifter, och sedan är kostnaden något som kan tala emot.

Test: Zaption

Beskrivning: Med Zaption kan man ta en YouTube-video och lägga till frågor. Detta kan man sedan dela som en länk, eller så kan man köra den i klassrummet och låta eleverna ge respons live.


Hemsida: Zaption.com


Demonstrationsvideor: 1, 2, 3

Kostnad: Freemium, dvs en hel del gratis, men för att få allt måste man betala. Jag har bara recenserat det som är gratis.

Utvärdering:
- Som lärare: Händigt program för att kunna be eleverna om feedback. Dessutom får man som lärare statistik på vilka som tittat på videor, hur länge, vad de svarat, och vad de tyckte om videon(betyget). Jag använder det som ett sätt att få eleverna att förbereda sig och komma mer förberedda till min genomgång.
- Elever: 95% ansåg att Zaption hjälper dem lära sig bättre När det var frivilligt att använda var det 89% som använde det mer än var tredje lektion. En kollega som gjorde egna filmer fick fler att se på videorna oftare.
Fördelarna ansåg de var att det var ett bra sätt att förbereda sig innan lektion, att det gav ett alternativ till lärarens genomgång, och att det var mer givande än en hemläxa.
Nackdelarna hade mycket att göra med kvaliteten på videorna; dålig bild/ljudkvalitet eller att lärarna inte syntes i bild eller var opersonliga (mina elever är samhällsvetare). Förslag på förbättringar var att det skulle finnas en avslutning med vanliga frågor och svar som dykt upp.